U BiH se CEFTA ne provodi dosljedno u svim oblastima

Bez autora
Oct 11 2011

U Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine (VTKBiH) danas je završen sastanak Radne grupe za necarinske i tehničke barijere, radne grupe za poljoprivredu i sanitarne/fitosanitarne mjere, kao i radne grupe za osiguranje. U zaključcima koji su nakon rasprave usvojeni, prevladale su zajedničke ocjene da se Srednjoevropski ugovor o slobodnoj trgovini (CEFTA) još uvijek ne provodi dosljedno i u potpunosti, u svim oblastima. Potrebno je još mnogo raditi na uklanjanju necarinskih i tehničkih barijera prije svega, a najbrže i najbolje sredstvo da se to učini je zaključivanje bilateralnih, međudržavnih sporazuma, kakav je već dogovoren između Srbije i BiH, ali nažalost još uvijek nije potpisan. Kada je riječ o poljoprivredi, također je prevladalo mišljenje da prave i slobodne trgovine nema bez uzajamnog priznavanja certifikata i ostalih dokumenata koji prate robu. I u oblasti poljoprivrede također se insistira na uzajamnom priznavanju ove dokumentacije kako bi se uklonile barijere trgovine. Kada je riječ o osiguranju, naglasak je bio na liberalizaciji ukupnosti sektora usluga, tako i osiguranja, a posebno su spomenute oblasti saosiguranja, odnosno zajedničkog osiguranja dvije ili više kompanija iz dvije ili više članica CEFTA-e, čime bi se omogućila disperzija rizika, veća sigurnost osiguranika i veća profitabilnost kompanija.

U BiH se CEFTA ne provodi dosljedno u svim oblastimaU Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine (VTKBiH) danas je završen sastanak Radne grupe za necarinske i tehničke barijere, radne grupe za poljoprivredu i sanitarne/fitosanitarne mjere, kao i radne grupe za osiguranje.

"U zaključcima koji su nakon rasprave usvojeni, prevladale su zajedničke ocjene da se Srednjoevropski ugovor o slobodnoj trgovini (CEFTA) još uvijek ne provodi dosljedno i u potpunosti, u svim oblastima", rekao je Feni Igor Gavran, projekt menadžer Sektora za makroekonomski sistem VTKBiH.

Dodao je kako je potrebno još mnogo raditi na uklanjanju necarinskih i tehničkih barijera prije svega, a najbrže i najbolje sredstvo da se to učini je zaključivanje bilateralnih, međudržavnih sporazuma, kakav je već dogovoren između Srbije i BiH, ali nažalost još uvijek nije potpisan.

Kada je riječ o poljoprivredi, također je prevladalo mišljenje da prave i slobodne trgovine nema bez uzajamnog priznavanja certifikata i ostalih dokumenata koji prate robu. I u oblasti poljoprivrede također se insistira na uzajamnom priznavanju ove dokumentacije kako bi se uklonile barijere trgovine.

Kada je riječ o osiguranju, naglasak je bio na liberalizaciji ukupnosti sektora usluga, tako i osiguranja, a posebno su spomenute oblasti saosiguranja, odnosno zajedničkog osiguranja dvije ili više kompanija iz dvije ili više članica CEFTA-e, čime bi se omogućila disperzija rizika, veća sigurnost osiguranika i veća profitabilnost  kompanija.

Druga oblast u osiguranju koja je posebno spomenuta na današnjem sastanku je liberalizacija tržišta aktuara. Zaključeno je da se omogući i na tržištu BiH i na tržištu CEFTA-e jednostavno slobodni pristup stvarima iz drugih zemalja i na taj način veća konkurentnost, kvalitetnije usluge i viši nivo znanja i usluga u osiguranju.

Kada je riječ o carinama i pravilima porijekla, centralna tema je bila pitanje u akumulaciji porijekla, jedna od najvećih prednosti sporazuma CEFTA koja olakšava i omogućava povoljniji izvoz.

"Do sada je uočen mali broj kompanija koji se koristi ovim principima akumulacije porijekla i potrebno je još više afirmirati i informisati kompanije u regiji, kako bi shvatili koliko je ova mogućnost korisna i koliko im dobrobiti može donijeti, a o tome svjedoče uspjesi kompanija koji ih već primjenjuju", rekao je Gavran.

Inače, Bosna i Hercegovina u 2011. predsjedava CEFTA Pododborom za tehničke i necarinske barijere u trgovini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik